Értéktár Bizottság

Tudjon meg többet a megyénkben létrehozott értéktár bizottságról

tovább
Vas megyeiÉrtéktár

Böngéssze a megyei értéktárba bekerült értékeinket

tovább
Javaslatmegyei értéktárba

Tekintse meg, hogy hogyan jelölhet értéktárunkba új értéket

tovább
Kapcsolatlinkek

Elérhetőségeink és együttműködő partnereink

tovább

Szeres település szerkezet - Őriszentpéter/Őrségi Népi MűemlékegyüttesAz Őrség lakossága a honfoglalás óta folyamatosan egy helyben élve, a természettel harmóniában alakítja, formálja mai napig ezt az egyedi tájképet. A földrajzi determinációkhoz alkalmazkodó művelési módok nyomán kialakult mozaikos tájszerkezet és egyedi szeres településszerkezet megőrzéséről napjainkban az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság gondoskodik.Az Őrségi szeres településszerkezet, és a Pityerszer műemlék együttest 2015. június 25-én a Hungarikum Bizottság veszprémi kihelyezett ülésén Kiemelt Nemzeti Értékké nyilvánította.


 
Magyarországon az Őrség az egyetlen olyan tájegység, melynek lakossága a honfoglalás óta folyamatosan egy helyben él. A nyugati határ védelmére őrállókat telepítettek ide, akik a dombok tetején, erdőirtásokon alakították ki a telephelyeiket. Ezek bővülésével jöttek létre az úgynevezett szerek, melyek együttese alkotta, alkotja ma is az adott települést. A szerek tipikus egymástól távol eső házcsoportok, melyeket mezők, rétek, patakokkal átszelt völgyek választanak el egymástól. Kialakításukban a domborzati viszonyokhoz alkalmazkodtak. Portáik méreteiket tekintve jelentősek, telkeik kerítetlenek, illetve csupán a természetes terepvonulatok, sövények jelzik a mezsgyét, ezzel is segítve a táji környezetbe való zavartalan és harmonikus illeszkedést. A honfoglalás kori szeres településforma, egy archaikus településszerkezet, mely hazánkban egyedülálló módon, évszázadokon át változatlanul fennmaradt. Ezt a hagyományos faluképet őrzi napjainkig az őrségi táj több települése. A II. világháború után a falvak központjában lévő szerek kezdtek jobban beépülni, de a szórvány jelleg továbbra sem szűnt meg. A településszerkezet fennmaradásához a hagyományos tájhasználat is jelentősen hozzájárult. E több századnyi hagyományt őrző épített környezetet mutatja be az Őrségi Népi Műemlék együttes, Szalafő Pityerszerén. 
Három porta 19. század eleji épületei, egymáshoz való viszonyai tekinthetőek meg itt.A népi faépítészet remekei ezek, az úgynevezett fekvő-boronafalú lakó- és gazdasági épületek, melyek építése során a földre fektetett, tölgyfából készült alapra vízszintesen fenyőgerendákat helyeztek, ezek végeit csapolással illesztették egymásba. A falak egy részét agyaggal kevert szalmával tapasztották, majd lemeszelték. Az ollólábas tetőszerkezeteket rozsszalmából készült zsúpfedél borítja. Az Őrség csodáira egyre többen kíváncsiak az országból és a határokon kívül is. A varázslatos világ megőrzése közös felelősségünk!