Értéktár Bizottság

Tudjon meg többet a megyénkben létrehozott értéktár bizottságról

tovább
Vas megyeiÉrtéktár

Böngéssze a megyei értéktárba bekerült értékeinket

tovább
Javaslatmegyei értéktárba

Tekintse meg, hogy hogyan jelölhet értéktárunkba új értéket

tovább
Kapcsolatlinkek

Elérhetőségeink és együttműködő partnereink

tovább

A Nicki műgát
A nicki duzzasztómű a Rába folyó 65,5 fkm szelvényében helyezkedik el, a Vas megyei Nick és Kenyeri községek határában. A Nicki duzzasztómű, illetve annak elődei igen nagy szerepet töltöttek, ill. töltenek be a Kisalföldi medence vízgazdálkodásában.

Először a Kis-Rábán lévő vízimalmok energiaforrása volt a Rábából betáplált víz, majd egyre nagyobb jelentősége lett a térség öntözővízzel való ellátásának.

Az első duzzasztógátakat a múlt században rőzséből illetve betonból készítették. Ezeket a fix gátakat az árvizek és a jég rendszeresen tönkretették, ezért többször kellett azokat újraépíteni. 1932-ben a Rábaszabályozó Társulat indítványára, új négynyílású vasalt beton duzzasztómű készült, és különböző átépítésekkel a mai napig üzemel. A duzzasztóművet három, 24m széles duzzasztónyílással és mélyküszöbű, 10m széles hordalékleersztő nyílással alakították ki.

A beton alaplemezt a mederfenékbe levert acél szádfalak közé építették. Az alaplemezre támaszkodnak a pillérek, amelynek tetején vasbeton üzemi híd biztosítja az átjárást. A duzzasztónyílások elzárása hidraulikus elven mozgatható nyergesgát került beépítésre, vörösfenyő pallóborítással. A hordalék-leeresztő-nyílás elzárószerkezete szegecselt acélszerkezetű kettős kampós síktábla amelyet a nyílás fölé épített gépházba elhelyezett elektromechanikus felhúzó berendezés mozgat. A szükséges villamosenergiát a jobbparti pillérben kialakított Francis-turbinás törpeerőmű biztosította. A duzzasztómű utófeneke az un. Pfletschinger-pad. 1965-70 között az elöregedett faborítású nyergesgátakat azonos méretű, de teljesen acélszerkezetű gátszerkezetre cserélték. 1975-ben a két nyílásban újraépítették a Pfletschinger-padot. 1985-ben a pilléreket lőttbetonos technológiával beépített vasbeton köpenyezéssel erősítették meg, az alvízen acélszádfalas partmegerősítést végeztek és felújították a nyergesgátakat.