Értéktár Bizottság

Tudjon meg többet a megyénkben létrehozott értéktár bizottságról

tovább
Vas megyeiÉrtéktár

Böngéssze a megyei értéktárba bekerült értékeinket

tovább
Javaslatmegyei értéktárba

Tekintse meg, hogy hogyan jelölhet értéktárunkba új értéket

tovább
Kapcsolatlinkek

Elérhetőségeink és együttműködő partnereink

tovább

Vasi Skanzen


Vas megye népi építészeti szempontból talán az ország legváltozatosabb területe. A szabadtéri néprajzi múzeum az ország második skanzenjeként 1973-ban nyitotta meg kapuit 30 objektummal. A múzeumfaluban ma 39 építmény látható 27 vasi községből összegyűjtve.

A skanzen eredeti, áttelepített épületeivel igyekszik visszaadni a régi falu hangulatát. A házak egy része zárt sorokban építve utcaszerűen, másik része az őrségi szórványtelepülésekre jellemző módon, egymástól távolabb helyezkedik el. A szabadtéri kiállítás főbb részei: a falu főutcája, a falu közepén lévő őrségi domb és a pincesor. A lakóépületek között találhatók szegényparaszti, tehetős paraszti és nemesi otthonok, borona-, sövény- és tömésfalú házak. Az eredeti berendezési tárgyak a falvak 18-20. századi életmódjába engednek bepillantást, megismertetve például a konyhai és szobai tüzelőberendezések történeti változásait is. Lakóházakat, gazdasági udvarokat, melléképületeket, műhelyeket és egyéb középületeket költöztettek ide.
A falu központjában az 1800-ban állíttatott későbarokk perenyei kápolna másolata áll. A legérdekesebb építmények a 18. század eleji molnaszecsődi fa harangláb, a Cákról áttelepített szabadkéményes kovácsműhely, az 1792-ben épült, Pornóapátiból származó füstöskonyhás, fakéményes német ház, valamint a legősibb háztípust reprezentáló, Felsőszölnökről származó egytüzelős szlovén füstösház. A skanzenben megtalálható még egy horvát ház Szentpéterfáról, egy torkospajta Bozzaiból, valamint egy kisalföldi kisnemesi lakóház Nemesládonyból.

A skanzenben őshonos magyar háziállatokat nevelnek és a népi gyógyászatban használt növényeket termesztik. A falu szőlőhegyére régi szőlőfajtákat, faiskolájába őshonos gyümölcsfákat telepítettek.

A múzeum hagyományőrző és kézműves programoknak is helyet ad, igazán pezsgővé pedig az áprilisi Szent György-napi vásár, valamint a novemberi Szent Márton-napi vásár idején válik.