Értéktár Bizottság

Tudjon meg többet a megyénkben létrehozott értéktár bizottságról

tovább
Vas megyeiÉrtéktár

Böngéssze a megyei értéktárba bekerült értékeinket

tovább
Javaslatmegyei értéktárba

Tekintse meg, hogy hogyan jelölhet értéktárunkba új értéket

tovább
Kapcsolatlinkek

Elérhetőségeink és együttműködő partnereink

tovább

Küttel gyógyszerészdinasztia


A Németországból származó Küttel család 1716-tól az 1950-es államosításig volt a mai két kőszegi patikamúzeum egyikeként működő Fekete Szerecseny Patika, később már csak Szerecseny Patika vezetője és tulajdonosa. Valószínű, hogy ez a dinasztia a magyar patikus történelem legrégebbi, folytonosan szakmájában tevékenykedő családja. Az Európában is párját ritkító, több mint három évszázados múltra visszatekintő Küttel patikus dinasztiát egészen az 1600-as évek közepéig vissza tudjuk vezetni. A családfán 15 gyógyszerész szerepel.

Vas Megye és Kőszeg első patika- házát 1716. július 25-én nyitotta meg a Szerecseny-hez címzett patikáját Küttel Sámuel. 1759-ben Mária Teréziától nemességet kapott a "háborús viszonyok és járványok során mutatott példás kötelességteljesítés" elismeréséül. A közel húsz éven át konkurencia nélkül működő gyógyszertár vezetését elsőszülött fiára Küttel János Ádámra bízta. A továbbiakban apáról fiúra szállt a patika tulajdona. A tulajdonosok korai halála miatt az örökösök nagyon fiatalon kerültek volna a gyógyszertár élére. Ilyen esetekben átmenetileg gondnok-, illetve bérlő gyógyszerészek üzemeltették a patikát.

1950. július 28-án államosították a gyógyszertárat.
A következő leszármazott Dr. Küttel Dezső szakgyógyszerész, szakfelügyelő, vállalati főgyógyszerész, gyógyszerészdoktor és kandidátus. Az egészségügyi alakulat gyógyszerészeként a szovjet fronton töltött közel 13 hónapos szolgálatáért Signum Laudis kitüntetést kapott. Jelenleg a 8. generációnak 2 gyógyszerésze van, hiszen leánya dr. Küttel Mária és egyik fia dr. Küttel Sándor is ezt a hivatást választotta.

A dinasztia tagjai több mint 300 éve odaadással és szakértelemmel végzik gyógyító tevékenységüket. Az évszázadok során több tízezer ember fájdalmát csillapították, betegségeiket gyógyították. A család gyógyszerész tagjai városi- egyházi közéleti szerepet is vállaltak. A hazát is elismeréssel szolgálták.
"A Küttel család nemzedékről nemzedékre úgy nevelte gyermekeit, hogy a család töretlen maradjon hitében, tisztességében, pályája és hazája szeretetében."

1988-ban nyílt meg állandó kiállítással és szakkönyvtárral Kőszeg második patikamúzeuma, az egykori "Fekete Szerecseny" patika helyén. A múzeum a hazai gyógyszerészet gazdag Vas megyei emlékanyagát mutatja be.