Értéktár Bizottság

Tudjon meg többet a megyénkben létrehozott értéktár bizottságról

tovább
Vas megyeiÉrtéktár

Böngéssze a megyei értéktárba bekerült értékeinket

tovább
Javaslatmegyei értéktárba

Tekintse meg, hogy hogyan jelölhet értéktárunkba új értéket

tovább
Kapcsolatlinkek

Elérhetőségeink és együttműködő partnereink

tovább

Az 1706-os Győrvári csata emlékének ápolása

 
A Rákóczi-szabadságharc harmadik legjelentősebb győztes csatája 1706. november 6-7-én Győrvár határában zajlott. A Béri Balogh Ádám és Bezerédy Imre vezette kuruc csapatok legyőzték a Horvátország felől betörő Heister Hannibal altábornagy seregét, megakadályozva ezzel Heister csapatainak egyesülését Stahremberg Guidó vezette labanc csapatokkal. Császári részről körül-belül ötezer, míg magyar oldalról mintegy négyezer katona vett részt az ütközetben. November 6-án délután öt óra körül megindult a kuruc támadás, a nehéz, mocsaras terepen egyik fél sem tudott számottevő előnyre szert tenni, bár több labanc ágyú is elsüllyedt.

A császári had a sötétedés beálltával visszavonult Egervár várába. A kurucok az éj leple alatt bekerítő hadműveletet hajtottak végre, hogy másnap két irányból is támadhassák a németeket. A császári sereg, miután mindkét irányból támadás érte, a mocsár felé szorult. Aki nem a kuruc kardok áldozata lett, a lápban lelte halálát. A győzelem nagyban hozzájárult ahhoz, hogy továbbra is kuruc kézen maradt a Dunántúl.

A csata hőséről, a kuruc rohamot vezető Béri Balogh Ádámról iskolát, utcát, sőt tánccsoportot is elneveztek. A csatáról Győrvár település már az 1930-as évektől megemlékezett. 1932-ben avatták fel a kuruc emlékművet. Az 1960-as évektől megemlékezések sporteseményekkel egészültek ki. A kuruc kupát kézilabdások és futballisták számára írta ki a település. A 70-es évektől az 1706 méteres kuruc futással bővült a megemlékezés. 1980-re új emlékmű készült.

2003-tól a helyi civil szervezet szervezésében fesztivállá alakult a megemlékezés, ünnepi misével, látványos elvonulással, színvonalas programokkal. A megemlékezésnek köszönhetően nemcsak a települési, de megyei szinten is ismerté vált Győrvár, és a győrvári csata emléke. A győrvári csata emlékének őrzése a település lakosai, helyi civil szervezet, települési önkormányzat, települési intézmények közös munkájával maradt fenn közel 90 éve. A település az emlékhely újabb felújításába kezdett. A helyi értékbizottság a kuruc hagyományok őrzését 2016-ban évkönyvben foglalta össze, mely reményeik szerint még sok év megemlékezését tanúsító lappal bővül majd.