Értéktár Bizottság

Tudjon meg többet a megyénkben létrehozott értéktár bizottságról

tovább
Vas megyeiÉrtéktár

Böngéssze a megyei értéktárba bekerült értékeinket

tovább
Javaslatmegyei értéktárba

Tekintse meg, hogy hogyan jelölhet értéktárunkba új értéket

tovább
Kapcsolatlinkek

Elérhetőségeink és együttműködő partnereink

tovább

Rönkhúzás hagyománya Vas megyében


A farsang időszaka a hagyományos értékrend szerint a házasságkötés időszaka volt. Nagy szégyennek tekintették, ha a kisebb közösségekben az elmúlt farsang idején nem köttetett házasság. A történelmi közelmúltig az a szokás dívott, hogy büntetésként a farsang farkán felvonulást szerveztek, "szégyen rönkre" ültetve a közösségből kiválasztott legidősebb hajadonnak és legénynek maradt fiatalokat. Tréfás ceremónia kíséretében álesküvővel egybekötöttt lakodalmat tartottak a falu közösségi helyszínén, például a kocsmában. A helyi közösség által szervezett esemény lényeges eleme a felvonulás és a színjáték, valamint a közösen elfogyasztott lakodalmi étkezés és az azt követő mulatozás volt.A hagyományos figurák közé tartozik a menyasszony és a vőlegény (akik néha szerepet cserélnek és a férfi öltözik menyasszonynak), a koszorús lányoknak öltözött legények, továbbá az öregember- öregasszony pólyás babával, éhező gyermeke számára pénzt kolduló cigány asszony. Felvonulnak még ügyvédek, bírók, csendőrök, korommal bekent arcú maskarás ördögök, bohócok, mesteremberek.

A feldíszített rönkön kap helyet a kisbíró, aki kidobolja az esemény menetét. A hosszú, olykor 25-30 métert is elérő fenyőrönkhöz a hajadon leányokat sorban hozzákötik, ezt a terhet kell húzniuk, ha már nem mentek férjhez ebben az évben. Eredeti funkciója, hogy figyelmeztessék azokat a fiatalokat akik már elérték a megfelelő kort és még nem házasodtak meg, hogy nem tettek eleget életkori kötelességüknek. A menetet követő hintóba ültetik a "püspököt" vagy "papot", akik az esketés helyszínén összeadják a "fiatalokat". A mókaházasság csak a lakodalom végéig, éjfélig érvényes. Sok helyen a mulatság után elárverezik a rönköt és a befolyt pénzt jótékony célra fordítják.
A turisztikai látványossággá vált újjáélesztett hagyomány az utóbbi években Vas megyében több településen is megrendezésre került. Évente visszatérő eseménynek számít a rönkhúzás megrendezése ma már Körmenden, Nádasdon, Szőcén, Őrimagyarósdon, Pankaszon és Szarvaskenden, Őriszentpéteren, Rábatótfaluban, valamint Kétvölgyön is.