Értéktár Bizottság

Tudjon meg többet a megyénkben létrehozott értéktár bizottságról

tovább
Vas megyeiÉrtéktár

Böngéssze a megyei értéktárba bekerült értékeinket

tovább
Javaslatmegyei értéktárba

Tekintse meg, hogy hogyan jelölhet értéktárunkba új értéket

tovább
Kapcsolatlinkek

Elérhetőségeink és együttműködő partnereink

tovább

Perenye népénekei, népszokásai és népi szertartásrendjei az esztendő ünnepei során

Perenye, a 14. század óta létező kőszeghegyaljai zsákfalu, mintegy 300 tételből álló, saját szöveg- és dallamvariánsban máig folyamatosan, nem újratanítás útján élő népénekkincset őrzött meg. A legősibb tételei a gregoriánból származnak helyi változatban, még élő szokásként. Ilyen a Szentháromság olvasó minden vasárnap, Mindenszentek litániája a Szent Vid- zarándoklaton és a Szent Vendel- körmeneten, latin népvesperás a Szent Vendel- körmenete (október 20. vagy az azt követő vasárnap) kezdetén, népi dúr- dallamú Máté- és János- passió és lamentáció a nagyhéten. Az egyedi védőszent, Ágota ünnepe (február 5.), továbbá Advent, Karácsony, Vízkereszt, Nagyböjt, Húsvét, Úrnapja és a Mária- ünnepek énekei 80 olyan dallamot őriztek meg, amelyek dallamgerince az 1550- 1800 közötti időszakból származik.
A halottvirrasztó is máig élő hagyomány a Szent Ágota- templomban. A temetés előtti estén az előénekesek az elhunyt nevében búcsúznak, és több még a 17. századból származó népének is elhangzik. A házról házra járt betlehemezés, a palázulás vagy lucázás, korbácsolás és regölés, kánai menyegző, pünkösdölés mind élő népszokások. A helyi változatban élő 10 db gyermekjátékdal mellett mindezek a perenyei Aranyhíd Óvoda tanrendjének szerves részei.
A Perenyei Hagyományőrző Egyesület arató-, betyár- és katonadalokat éltet heti próbával és szereplésekkel. A helybeli népszokások és gyermekjátékdalok havonta rendszeres népdal- és citeratanítás és nyári tábor alkalmával is élnek.

A velemi Szent Vid- kápolnába irányuló gyalogos zarándoklatot minden év szeptember utolsó vasárnapján az 1849-es kolerajárvány idején tett fogadalom óta, megszakítás nélkül tartja Perenye népe, amelyhez több vasi település is csatlakozott.
Perenye saját, a Szent Vid- zarándoklaton mindig elhangzó Mária- énekeinek dokumentuma az 1855 óta helybéli előénekesek által kézzel írt és nemzedékről nemzedékre átadott, 522 oldalas "Perenyei kéziratos énekeskönyv".
Perenye szakrális néphagyománya olyan sajátos szöveg- és dallamváltozatokat tart életben napjainkig, amelyek még 80 évvel ezelőtt egész Vas megyére jellemzőek voltak.