Értéktár Bizottság

Tudjon meg többet a megyénkben létrehozott értéktár bizottságról

tovább
Vas megyeiÉrtéktár

Böngéssze a megyei értéktárba bekerült értékeinket

tovább
Javaslatmegyei értéktárba

Tekintse meg, hogy hogyan jelölhet értéktárunkba új értéket

tovább
Kapcsolatlinkek

Elérhetőségeink és együttműködő partnereink

tovább

Bozzai Battaliázó PásztorjátékA Béri Balogh Ádám Táncegyüttes művészeti koncepciójában alapvető tényező - a táncok tanulása mellett - a hagyományban élő szokások megújítása, gondozása. Ilyenek például megyénkben a rönkhúzás, húsvéti locsolás, májusfaállítás, májusfa kitáncolás, szentiváni tűzgyújtás, legénycéh, betlehemezés, avagy a pásztorjáték.

Ez utóbbi szokást immáron 1983 óta minden esztendőben bemutatják színpadi körülmények között. Alapjául a Bozzai Battaliázó szokása szolgál, melyet Békefi Antal gyűjtött össze, és dokumentált, a "Vasi népdalok" (Szombathely 1976) közismert kiadványban publikált. Kiemelkedő jelentőségű kulturális hagyományként része a Vas Megyei Értéktárnak. Dramaturgiája az általánosan előforduló forgatókönyvhöz közelít, de a szülőföldünk vonatkozása miatt választottuk. 1996 óta működő művészetoktatási kereteikben működő iskolák pedagógiai programjába is bevették. A "Hagyomány és korszerűség" jegyében karácsony előtti hétvégén a PARTIUM Alapfokú Művészeti Iskola "PÁSZTORJÁRÉK" c. keretjátékát is ez adja Körmend, Nádasd, Szentgotthárd telephelyeken. A pásztorok ajándékát ez esetben a tanulók által előadott táncok, játékok jelentik. Ezen alkalmakon helyenként 100 fős gyermektáncos látja a nagyobbak példáján a szokást. A nézők száma 250, 300 és 450 fő - többek közt a családtagok és hozzátartozók. Az eredeti battaliázóval indítottak egy megújító folyamatot - mintegy két kategóriában - melyben felnőtt és gyermek táncoskák saját környezetükben is "házalnak" megidézve, megélve annak eredeti hangulatát, funkcióját, természetes módon belenőve a hagyomány tiszteletébe.

A korábbi években már több alkalommal és több helyen bemutatták ádvent időszakában a falu karácsonyi ünnepségein, nyugdíjas találkozóin, többek között Viszákon, Szőcén, Szarvaskenden, de a lista egyre csak bővül.