Értéktár Bizottság

Tudjon meg többet a megyénkben létrehozott értéktár bizottságról

tovább
Vas megyeiÉrtéktár

Böngéssze a megyei értéktárba bekerült értékeinket

tovább
Javaslatmegyei értéktárba

Tekintse meg, hogy hogyan jelölhet értéktárunkba új értéket

tovább
Kapcsolatlinkek

Elérhetőségeink és együttműködő partnereink

tovább

Bozzai Battaliázó Pásztorjáték


A Béri Balogh Ádám Táncegyüttes művészeti koncepciójában alapvető tényező - a táncok tanulása mellett - a hagyományban élő szokások megújítása, gondozása. Ilyenek például megyénkben a rönkhúzás, húsvéti locsolás, májusfaállítás, májusfa kitáncolás, szentiváni tűzgyújtás, legénycéh, betlehemezés, avagy a pásztorjáték.

Ez utóbbi szokást immáron 1983 óta minden esztendőben bemutatják színpadi körülmények között. Alapjául a Bozzai Battaliázó szokása szolgál, melyet Békefi Antal gyűjtött össze, és dokumentált, a "Vasi népdalok" (Szombathely 1976) közismert kiadványban publikált. Kiemelkedő jelentőségű kulturális hagyományként része a Vas Megyei Értéktárnak. Dramaturgiája az általánosan előforduló forgatókönyvhöz közelít, de a szülőföldünk vonatkozása miatt választottuk. 1996 óta működő művészetoktatási kereteikben működő iskolák pedagógiai programjába is bevették. A "Hagyomány és korszerűség" jegyében karácsony előtti hétvégén a PARTIUM Alapfokú Művészeti Iskola "PÁSZTORJÁRÉK" c. keretjátékát is ez adja Körmend, Nádasd, Szentgotthárd telephelyeken. A pásztorok ajándékát ez esetben a tanulók által előadott táncok, játékok jelentik. Ezen alkalmakon helyenként 100 fős gyermektáncos látja a nagyobbak példáján a szokást. A nézők száma 250, 300 és 450 fő - többek közt a családtagok és hozzátartozók. Az eredeti battaliázóval indítottak egy megújító folyamatot - mintegy két kategóriában - melyben felnőtt és gyermek táncoskák saját környezetükben is "házalnak" megidézve, megélve annak eredeti hangulatát, funkcióját, természetes módon belenőve a hagyomány tiszteletébe.

A korábbi években már több alkalommal és több helyen bemutatták ádvent időszakában a falu karácsonyi ünnepségein, nyugdíjas találkozóin, többek között Viszákon, Szőcén, Szarvaskenden, de a lista egyre csak bővül.