Értéktár Bizottság

Tudjon meg többet a megyénkben létrehozott értéktár bizottságról

tovább
Vas megyeiÉrtéktár

Böngéssze a megyei értéktárba bekerült értékeinket

tovább
Javaslatmegyei értéktárba

Tekintse meg, hogy hogyan jelölhet értéktárunkba új értéket

tovább
Kapcsolatlinkek

Elérhetőségeink és együttműködő partnereink

tovább

Nagy Gáspár szellemi és kulturális örökségének ápolása Bérbaltaváron és Vas megyében


Nagy Gáspár 1949. május 4-én született a Vas megyei Bérbaltaváron, Nagy Gáspár és Kelemen Erzsébet egyetlen gyermekeként. Minden ősét földművesnek tudta. Gyermekkorának két meghatározó élményköre a paraszti élet és a kereszténység volt.A bérbaltavári általános iskola elvégzése után a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákja lett, ahol 1967-ben érettségizett. Ezután egy évig segédmunkásként dolgozott Szombathelyen. A Jelentkezünk című szombathelyi diákperiodikában 1968 őszén már megjelentek a versei és a Sor című antológiában is szerepelt. Szombathelyen népművelő-könyvtár szakos főiskolai hallgató volt, 1971-ben szerzett diplomát.

1976-80 között a Móra Ferenc Könyvkiadó szerkesztője. 1981-től 1985-ig a Magyar Írószövetség titkára, 1985-től a Bethlen Gábor Alapítvány titkára, 1988-tól a Hitel című irodalmi folyóirat szerkesztője volt. 2000-ben tagjai közé választotta a Magyar Művészeti Akadémia, 2004-től pedig a Magyar Katolikus Rádió kulturális szerkesztőségének vezetőjeként tevékenykedett.Élete során számos díjat kapott, többek között Kossuth- és József Attila-díjat. Hosszas betegség után 2007. január 3-án hunyt el.

Felesége és gyermekei 2009. január 20-án létrehozták a Nagy Gáspár Alapítványt, melynek célja egy emlékház kialakítása volt. Nagy Gáspár bérbaltavári szülőházát 2013-ban szentelték fel és avatták emlékházzá. Azóta ez az épület ad otthont az Irodalmi-Művészeti Tábornak is.

Az Alapítvány ennek megvalósításán keresztül állít emléket Nagy Gáspár költő, író, folyóirat- és rádiós-szerkesztőnek, a magyarság hagyományaihoz, a kereszténység örök értékeihez szorosan kötődő életművének, szolgálja fenntartását és ápolását annak érdekében, hogy az életmű a nemzeti kultúra szerves részévé, annak eleven hagyományává váljék.

A Nagy Gáspár Kulturális Központ különleges környezetben, az egykori Domonkos Kolostor szomszédságában kapott helyet 1961-ben Vasváron. Mai különleges, színházteremmel gazdagított épületét 2006.augusztusában avatták fel. Itt minden évben megrendezésre kerül egy vers- és prózamondó találkozó "A költő hazatér" címmel.2014-ben díjat alapítottak azzal a céllal, hogy minden évben elismerjék egy olyan alkotó teljesítményét, aki Nagy Gáspár költői és közéleti munkásságának szellemiségéhez kapcsolódóan kiemelkedő irodalmi, művészeti értéket hozott létre.

A Vasvári Természetjáró Sportegyesület 2010 óta minden év május 1-jén Nagy Gáspár emléktúrát szervez. A 25-50 km-es távú túra Vasvárról a Nagy Gáspár Kulturális Központtól indul Nagytilajba. A költő sírjánál a túrázók koszorúval és mécsessel emlékeznek meg.