Értéktár Bizottság

Tudjon meg többet a megyénkben létrehozott értéktár bizottságról

tovább
Vas megyeiÉrtéktár

Böngéssze a megyei értéktárba bekerült értékeinket

tovább
Javaslatmegyei értéktárba

Tekintse meg, hogy hogyan jelölhet értéktárunkba új értéket

tovább
Kapcsolatlinkek

Elérhetőségeink és együttműködő partnereink

tovább

Vasszécseny kastélyai


Vasszécseny csendes kis falu Szombathelytől 13 km-re. Első írásos említése 1283-ra datálódik.

Régebbi kastélyépülete, az ún. Ó-Ebergényi kastély egy XVI. századi erődített udvarház helyén épült fel, amely eredetileg enyingi Török Bálint tulajdonában volt. A kastélyt és a hozzá tartozó uradalmat előbb a telekesi Török család, majd a Hevenessy család szerezte meg, tőlük jutott a Schilson családhoz, akik a barokk kastélyépület kialakítását elkezdték, ezt bővítették tovább a Festeticsek, akik a XVIII. század közepétől birtokosok itt. A Festeticsek hamarosan túladtak a kastélyon, amely a Batthyány család közvetítésével került az Ebergényiek kezére az 1780-as években. Az új birtokos família azonban már nem építette tovább a kastélyt, hanem egy új rezidencia építésébe kezdett.Stílusa eredeti magyar barokk, ezért védett "A" kategóriás műemlék, ezen belül is kiemelkedő értékű Nyugat-Magyarország egyik legszebb restaurált díszterme. A kastély, melyhez két romantikus hídon át vezet az út, egy 3 hektáros gondozott őspark közepén fekszik. A parkot a Gyöngyös patak és az eredeti vizesárok határolják.

Az Új-Ebergényi kastélyt az 1780-as évek második felében feltehetően a szombathelyen püspöki szolgálatban dolgozó Hefele Menyhért tervezhette, de kivitelezési munkákat már Hefele tanítványa, Anreith János György végezhette. A későbarokk, klasszicizáló épületegyüttes két ütembe épült, előbb az egyemeletes kastély, amely a XIX. század közepén kétoldalt földszintes gazdasági szárnnyal egészült ki.A két kastély sorsát a második világháború utáni államosítás pecsételte meg, az 1950-es évektől az épületeket a helyi termelőszövetkezet használta. Az erősen leromlott állapotú épületek helyreállítása az 1980-as években a Vas megyei kastélyprogram keretében indult meg.
A ma már kastélyszállóként működő Új-Ebergényi kastély Magyarország egyik legszebb copf stílusú műemlék kastélya. A klasszikus szépségű díszterem és nagyterem, illetve a kastélyt körülvevő gyönyörű park csodás helyszínül szolgál rendezvények, főként esküvők lebonyolításához.