Értéktár Bizottság

Tudjon meg többet a megyénkben létrehozott értéktár bizottságról

tovább
Vas megyeiÉrtéktár

Böngéssze a megyei értéktárba bekerült értékeinket

tovább
Javaslatmegyei értéktárba

Tekintse meg, hogy hogyan jelölhet értéktárunkba új értéket

tovább
Kapcsolatlinkek

Elérhetőségeink és együttműködő partnereink

tovább

Az ikervári vízierőmű


Ikervár mellett a Rába folyó egy külön csatornáján épült meg Magyarország első vízi erőműve. A Batthyány család 1896-tól kezdte meg az építkezést és 1900-tól mind a mai napig elektromos áramot termel.

Kezdetben közel 600 kW-os teljesítményű olasz gyártmányú gépek, még egyenárammal látták el a környező településeket, illetve ez szolgálta ki majd Szombathely és Sopron áramigényét is. Ennek az erőműnek köszönhetően Ikervár lett az első elektromos rendszerrel ellátott Magyarországon és az ikervári Batthyány- kastélyban előbb gyúltak ki az elektromos lámpák, mint a bécsi Schönbrunnban.

A millennium évében épült ikervári villamosmű - alig 10 év alatt - Vas vármegye és Szombathely lakosságát megismertette a villamossággal, alkalmazásának előnyeivel és kényelmével. A megyeszékhely rohamos fejlődésében vitathatatlan szerepe volt a villamosságnak. 1896-ban az ország fővárosában sem állt rendelkezésre közcélra nagyobb villamoserő, mint amit Ikerváron a Rába vízereje szolgáltatott. A dunántúli városokban - Pécs és Kaposvár kivételével - ekkor még csak tervezgették a villamosítást.

Szombathelyen 1898-ban a városi vízmű, 1899-ben a STICKER- -féle bőrgyár villanymotorjait az elektromos művek árama hajtotta. 1910-ben az esti Szombathelyen 315 gázlámpa mellett 21 villamos ívlámpa és 470 izzólámpa ontotta a fényt. A THURY- -féle nagyfeszültségű, egyenáramú villamos rendszert a századforduló utáni évtizedben legyőzte a váltakozó áram, a transzformátor és a háromfázisú párhuzamos kapcsolású villamos energia elosztás.

A Vasvármegyei Elektromos Művek technikailag elavult ikervári villamos és vízgépeit 1924 és 1927 között kicserélte teljesen hazai GANZ gyártmányú- gépekre és áttért a váltakozóáramú rendszerre, mely teljesítménye már 1540 kW-os volt. A századik születésnapjára a vízerőmű 1995-ben új gépeket kapott. Svéd turbinák és generátorok kerültek beépítésre 2280 kW teljesítménnyel. A még működőképes 70 esztendős áramfejlesztők azonban továbbra is a múzeummá átalakított gépteremben maradtak bemutatás céljából, emlékeztetve a látogatót a kezdetekre, a múlt értékeire.