Értéktár Bizottság

Tudjon meg többet a megyénkben létrehozott értéktár bizottságról

tovább
Vas megyeiÉrtéktár

Böngéssze a megyei értéktárba bekerült értékeinket

tovább
Javaslatmegyei értéktárba

Tekintse meg, hogy hogyan jelölhet értéktárunkba új értéket

tovább
Kapcsolatlinkek

Elérhetőségeink és együttműködő partnereink

tovább

Veleméri templom


A Vas megye délnyugati szögletében, a szlovén határ mentén fekvő Belső-őrségi Velemér község fő büszkesége középkori eredetű temploma. A Szentháromság tiszteletére felszentelt római katolikus templom a település DNy-i szélén, a 217 méter magasra emelkedő dombon áll. Az Őriszentpéteri Római Katolikus Plébánia filiális temploma.

1365-ben a falu a Szécsi család, 1508-ban pedig Thurzó Elek birtokához tartozott. A török portyázások miatt a lakosságnak újra kellett alapítania a települést.
A templom a XVII. század közepétől protestáns használatban volt. A templom 1733-ban került újra katolikus használatba. 1777-től a szombathelyi püspökséghez tartozik. Az elhagyatott templomot a magyar művészettörténet számára Rómer Flóris fedezte fel 1863-ban, Gózon Imre reformárus lelkész ajánlására. A páratlan kompozíciójú festményeket azonban súlyosan veszélyeztette a templom korabeli állapota. Közbenjárására Szenczy Ferenc szombathelyi püspök elvégezte a szükséges javításokat. Id. Stornó Ferenc pedig a faliképek nagy részéről akvarell másolatot készített. 1871-ben egy tűzvészben a templom teteje újra megrongálódott és az évek során újabb felújításokra volt szükség. Az Országos Műemléki Felügyelőség a templomot helyreállította, majd 1967-68-ban a falképeket is restaurálták.

A zömökségében Árpád-kori, jellemzően "keletelt", kora gótikus stílusjegyeket hordozó egyhajós templom középkori állapotában maradt fenn.
A veleméri falképsorozat a templom festőjének, Aquila Jánosnak az első ismert műve 1377-78-ból.
A legenda szerint a freskók jeleneteire, szintjeire azok napján süt rá a nap. Szentháromság vasárnapján a keleti szentélyablakon keresztül a kelő nap sugara megvilágítja a Szentháromság szimbólumát. A Január 6-án, vízkeresztkor a szentély kerek ablakán beáramló fény ragyogtatja meg a háromkirályok feletti betlehemi csillagot. A nyári napfordulón a felkelő nap fénye a keleti szentélyablakon keresztül beáramolva fénybe öltözteti a köpönyeges Madonnát. Az örök sötétség birodalmát szimbolizáló pokoljelenetre viszont sosem vetül fénysugár.
A templomban évi két alkalommal van szentmise: Szentháromság vasárnapján és Szent István napján.