Értéktár Bizottság

Tudjon meg többet a megyénkben létrehozott értéktár bizottságról

tovább
Vas megyeiÉrtéktár

Böngéssze a megyei értéktárba bekerült értékeinket

tovább
Javaslatmegyei értéktárba

Tekintse meg, hogy hogyan jelölhet értéktárunkba új értéket

tovább
Kapcsolatlinkek

Elérhetőségeink és együttműködő partnereink

tovább

Festetics-család szellemi öröksége


 A Festetics-család tagjai a 18. századtól a 20. század első feléig jelentős szerepet játszottak hazánk, és ezen belül Vas megye életében. Birtokközpontjuk kezdetben megyénkben volt, jelentős itzteni birtokokkal rendelkeztek, melyen megélhetést biztosítottak az ott élőknek és dolgozóknak. Több egykori kastélyuk ma is áll, számos intézmény köszönheti létrejöttét valamelyik Festetics-családtagnak. Többen választott vagy kinevezett tisztviselők voltak, ketten miniszteri pozíciót töltöttek be. I. György alapította a keszthelyi gazdasági tanintézetet, a Georgicont, majd a Helicon-ünnepélyek megrendezésével kora íróival és költőivel került szoros kapcsolatba. Vas vármegye főispáni helytartója, majd az Országos Magyar Gazdasági Egyesület elnöke, majd a király személye körüli miniszter volt. Alapító tagja volt a Vasvármegyei Régészeti Egyletnek. Öccse, Imre híres genetikus volt, ő használta először a genetika kifejezést, felismerte az öröklés alapelveit, megfogalmazta a mutáció alapjait.

Festetics Andor jogász, politikus, Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye főjegyzője, majd Vas megyei birtokos volt. Alsószelestei birtokán mintegy 500 -féle növénykülönlegességből arborétumot alakított ki. A Wekerle- és a Bánffy-kormány földművelésügyi minisztereként irányította, a Rába-szabályozási munkákat és a phyloxéra elleni védekezést. 

A Festeticsek épített örökségéhez tartozik többek között a simasági, a bogáti és az alsószelestei kastély. Festetics II. György részt vett a Sopron-Nagykanizsa közti vasútvonal megvalósításában. A család tagjai plébániákat, templomokat tartottak fenn, oktatási és kulturális intézmények működését támogatták.