Értéktár Bizottság

Tudjon meg többet a megyénkben létrehozott értéktár bizottságról

tovább
Vas megyeiÉrtéktár

Böngéssze a megyei értéktárba bekerült értékeinket

tovább
Javaslatmegyei értéktárba

Tekintse meg, hogy hogyan jelölhet értéktárunkba új értéket

tovább
Kapcsolatlinkek

Elérhetőségeink és együttműködő partnereink

tovább

Batthyány Lajos mártír miniszterelnök emlékének ikervári hagyományápolása és a Batthyány-család szellemi és épített öröksége


Ikervárt a Batthyányak 1870 körül vásárolták meg, a kastélyt a 18. század végén gróf Batthyány Lajos építtette fel. A Rába-parton elterülő Zsidahó-dülőt az 1809. évi adománylevél szerint Batthyány József gróf azzal a feltétellel adta örökül a falu közbirtokosságának, hogy minden évben március 19-én, Szent József napján a község elöljárói koccintással emlékezzenek a gróf jótéteményére.Az ikervári Rába-völgy Zsidahó-dűlő nevű része természetvédelmi szempontból is fontos: A ligetes, cserjés, Rába-parti fás-legelő 400-500 éves tölgy- és vadkörtefáival jelentős tájérték. A terület természetvédelmi szempontból és tájképileg is rendkívül értékes, meghatározó jellegű a térségben. 

Magyarország első, egészalakos, Batthyány Lajosról készült szobrát 1913. október 12-én avatták Ikerváron. A hat méter magas bronz emlékmű Bory Jenő szobrászművész alkotása. Ezüstből készült József-poharat ajándékozott a József-napi koccintás hagyományát felelevenítő Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtárnak gróf Batthyány Tihamér és gróf Batthyány Benedek. Az eső felelős magyar miniszterelnök emlékének adózva 1913. október 12-én avatták fel Batthyány Lajos hat méter magas bronz emlékművét, melyet Bory János szobrászművész készített, és ez volt sokáig Magyarországon az egyetlen egész alakos köztéri Batthyány-emlékmű.