Értéktár Bizottság

Tudjon meg többet a megyénkben létrehozott értéktár bizottságról

tovább
Vas megyeiÉrtéktár

Böngéssze a megyei értéktárba bekerült értékeinket

tovább
Javaslatmegyei értéktárba

Tekintse meg, hogy hogyan jelölhet értéktárunkba új értéket

tovább
Kapcsolatlinkek

Elérhetőségeink és együttműködő partnereink

tovább

Markusovszky Lajos szellemi örökségének hagyományápolása Vasegerszegen


Markusovszky Lajos Csorbán született 1815-ben. Tanulmányait Rozsnyón, később Késmárkon folytatta, majd 1844-ben a pesti egyetemen szerzett orvosi oklevelet. Franciaországban, Németországban és Ausztriában folytatott tanulmányutakat, majd megismerkedett Semmelweis Ignáccal is. 1847-ben hazatért és a pesti egyetemen Balassa János asszisztense volt. Elsők között alkalmazták az éterbódítást.A 1848-1849-es forradalom-szabadságharc idején katonai, egészségügyi szolgálatot teljesített és hadisebészeti tanfolyamot tartott. A második komáromi csata után ő kezelte Görgey Artúr fejsérülését, majd elkísérte a tábornokot száműzetése helyére. 1857-ben megalapította az Orvosi Hetilapot, mely a világon az 5. legrégebbi ma is megjelenő orvosi orgánum. 

A kiegyezés után 1867-től 1892-ig a Vallási- és Közoktatási Minisztérium miniszteri tanácsosa. Jelentős érdemeket szerzett a magyarországi orvosképzés megreformálásában, a budapesti egyetem európai szintű klinikái és a kolozsvári tudományegyetem felállításában. Az Országos Közegészségügyi Tanács elnökeként kezdeményezte Magyarország közegészségügyi rendszerének kialakítását és működtetését.

Sírhelye felesége családi sírboltjában található Vasegerszegen. 1954-től a Vas Megyei kórház névadója. Apósának, Kiss Gyulának Vas megyében Keményegerszegen volt kúriája. Ma ez az épület a "Markusovszky-kastély" 

A Markusovszky-kultusz ápolása már évtizedek óta fontos a település lakóinak. 2000 óta indult el és erősödött meg Markusovszky szellemi örökségének szélesebb körű megismerése. Fontos feladatnak tartják a kulturális örökség folyamatos, minél szélesebb körű megismertetését, szellemi értékek továbbadását az egész ország számára.