Értéktár Bizottság

Tudjon meg többet a megyénkben létrehozott értéktár bizottságról

tovább
Vas megyeiÉrtéktár

Böngéssze a megyei értéktárba bekerült értékeinket

tovább
Javaslatmegyei értéktárba

Tekintse meg, hogy hogyan jelölhet értéktárunkba új értéket

tovább
Kapcsolatlinkek

Elérhetőségeink és együttműködő partnereink

tovább

A Markusovszky-kultusz ápolása Vasegerszegen


Markusovszky Lajos Csorbán született 1815-ben. Tanulmányait Rozsnyón, később Késmárkon folytatta, majd 1844-ben a pesti egyetemen szerzett orvosi oklevelet. Franciaországban, Németországban és Ausztriában folytatott tanulmányutakat, majd megismerkedett Semmelweis Ignáccal is. 1847-ben hazatért és a pesti egyetemen Balassa János asszisztense volt. Elsők között alkalmazták az éterbódítást.A 1848-1849-es forradalom-szabadságharc idején katonai, egészségügyi szolgálatot teljesített és hadisebészeti tanfolyamot tartott. A második komáromi csata után ő kezelte Görgey Artúr fejsérülését, majd elkísérte a tábornokot száműzetése helyére. 1857-ben megalapította az Orvosi Hetilapot, mely a világon az 5. legrégebbi ma is megjelenő orvosi orgánum. 

A kiegyezés után 1867-től 1892-ig a Vallási- és Közoktatási Minisztérium miniszteri tanácsosa. Jelentős érdemeket szerzett a magyarországi orvosképzés megreformálásában, a budapesti egyetem európai szintű klinikái és a kolozsvári tudományegyetem felállításában. Az Országos Közegészségügyi Tanács elnökeként kezdeményezte Magyarország közegészségügyi rendszerének kialakítását és működtetését.

Sírhelye felesége családi sírboltjában található Vasegerszegen. 1954-től a Vas Megyei kórház névadója. Apósának, Kiss Gyulának Vas megyében Keményegerszegen volt kúriája. Ma ez az épület a "Markusovszky-kastély" 

A Markusovszky-kultusz ápolása már évtizedek óta fontos a település lakóinak. 2000 óta indult el és erősödött meg Markusovszky szellemi örökségének szélesebb körű megismerése. Fontos feladatnak tartják a kulturális örökség folyamatos, minél szélesebb körű megismertetését, szellemi értékek továbbadását az egész ország számára.