Értéktár Bizottság

Tudjon meg többet a megyénkben létrehozott értéktár bizottságról

tovább
Vas megyeiÉrtéktár

Böngéssze a megyei értéktárba bekerült értékeinket

tovább
Javaslatmegyei értéktárba

Tekintse meg, hogy hogyan jelölhet értéktárunkba új értéket

tovább
Kapcsolatlinkek

Elérhetőségeink és együttműködő partnereink

tovább

A Jeli ArborétumVirágzó Rhododendron kaempferi


A Jeli Arborétumot gróf Ambrózy-Migazzi István alapította 1922-ben. A gróf úttörő munkát végzett az örökzöld növények a kontinentális klímában történő honosításával. A szintén általa alapított, Nyitra közelében található Malonyai Arborétumban bebizonyította, hogy alkalmas a hazai klíma az örökzöld növények nevelésére. Trianon után elcsatolták az anyaországtól a Malonyai kertet, így a gróf új területet keresett honosítási munkáinak folytatására. A Vasi-Hegyháton fekvő Jeliháláson megtalálta a megfelelő feltételeket. A természetesen előforduló nyírfák (Betula pendula) és borókák (Juniperus communis) közé örökzöld növényeket és cserjeféléket ültetett. A Jelihálás talaja 5-6 pH értékű, ez kedvez a nagy mennyiségben ide ültetett rododendron (Rhododendron spp.) fajoknak, melyek Jeli jelképévé váltak. A gróf által ültetett tövekből napjainkban is láthatunk számos példányt. A jelenlegi bejárat környékén elhelyezkedő Felső park a gróf hagyatéka, ugyanúgy, mint a Hét-forrás környékén található nagy kiterjedésű hagymás növények gyűjteménye is. A forrásokkal szegélyezett területen még ma is élő idős bükkfa a gróf egyik kedvelt fája volt.


Gróf Ambrózy-Migazzi István kilátó Óriások erdeje mamutfenyő erdővel

A II. világháború rajta hagyta nyomát a gyűjteményen: harckocsi- és lövészárkok, valamint egy ismeretlen katona sírja emlékeztetnek a háborús eseményekre.

A II. világháború után állami tulajdonba és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. jogelődjének kezelésébe került a gyűjtemény. A kertben fakadó Kaponyás-patak völgyében közel 40 ha-on létrehozták a világ 10 különböző részéből származó erdőtársulásokat, melyeket tájövezetnek neveztek el. Az egzóták ültetésével lehetőség nyílt a Hegyháton gazdasági célokra is használható fafajok megfigyelésére. A gazdasági célokon túl tájesztétikai szempontok is figyelembe lettek véve. A származási helyek: Balkán, Spanyolország, Kis-Ázsia, Kaukázus, Himalája, Japán, Kína, Mississippi, Appalache-hegység, Sziklás-hegység. 


Ambrózy-Migazzi István kedvelt bükkfája alatt

A Jeli Arborétum rododendronjait minden évben közel 40.000 ember keresi fel az ország minden részéből, de külföldről is. A rhododendron gyűjteményben jelenleg mintegy 300 fajta és változat található mely különlegessége, hogy míg a nyugat-európai országokban található rhododendron gyűjtemények túlnyomó többsége kertészeti fajtákból áll, addig a Jeli Arborétumban magonc eredetű állomány él, így genetikai sokszínűségük is jelentős. 

2015-ben átadásra került a Gróf Ambrózy-Migazzi István kilátó, egy közel 20 m magas, az őrségi népi stílusjegyeket magán hordozó építmény, melyről a japán és a sziklás-hegységi erdőfoltjai láthatók.


Ismeretlen katona sírja Rhododendron catawbiense tövében