Értéktár Bizottság

Tudjon meg többet a megyénkben létrehozott értéktár bizottságról

tovább
Vas megyeiÉrtéktár

Böngéssze a megyei értéktárba bekerült értékeinket

tovább
Javaslatmegyei értéktárba

Tekintse meg, hogy hogyan jelölhet értéktárunkba új értéket

tovább
Kapcsolatlinkek

Elérhetőségeink és együttműködő partnereink

tovább

Berzsenyi kultusz ápolása EgyházashetyeBerzsenyi Dániel (1776. május 7 Egyházashetye - 1836.február 24 Nikla) költő Vas megye híres szülötte Egyházashetyén látta meg a napvilágot, itt töltötte gyermekkorát. Bár a sors később más vidékekre is vetette, és életének ismertebb része a Somogy megyei Niklához kötődik, szülőfaluja igyekszik méltó módon megőrizni a költő emlékét.Egyházashetye Kemenesalján fekvő község. Életét, szokásait, erős kulturális motivációját jelentősen befolyásolta, hogy a híres költő a településen született. Pezsgő kulturális élete, vonzása a mai irodalmárok, és művészek irányába is vélhetően e tőről fakad.A településen található Berzsenyi szülőház emléktáblája alatt mindig frissek a koszorúk.
1956. június 6-án Déry Tibor avatta fel a szülőházban berendezett emlékmúzeumot, ami az óta is, kiállításaiban többször megújulva működik és látogatható. A falu szívében Antal Károly Kossuth-díjas szobrászművész Berzsenyi szobra áll.
Az emlékház előterében Blaskó József által készített Berzsenyi emlékkút látható.A településen dr Boros József nyugalmazott erdőmérnök Berzsenyi emlékparkot hozott létre.
Számos ünnepség és megemlékezés zajlik a településen, ezek közül kiemelkedik a "Berzsenyi nap", amit minden évben, a költő születésnapját megelőző szombaton tartanak az Emlékház előtt, és ez, nyugodtan mondhatjuk országos jelentőségű esemény szokott lenni érdemes és híres vendégekkel, méltóan a költő emlékéhez.Szintén rendszeres esemény a nyári időszakban megrendezésre kerülő "Hetyei Nemzetközi Kulturális Napok" fesztivál, ahol nemzetközi kórustalálkozó és több művészeti ágban megrendezett program emeli a Berzsenyi kultusz fényét.Számos egyedi esemény is színesíti az emlékezést, és segíti a költő kultuszának fenntartását. Ezek szervezésében közreműködik a Pro Egyházashetye Kulturális Egyesület, melynek céljai között van a Berzsenyi kultusz fenntartása.
Szellemi találkozóhelyként működnek az emlékprogramok, hisz ezeket találkozóhelyként használják a Berzsenyi család ma élő tagjai is és ide jönnek az ország, de a világ távolabbi pontjairól is.Az Egyházashetyei Berzsenyi kultusz, élő és folyamatosan fejlődő hagyomány, ami nem csak a településnek, de egész Vas megyének kiemelkedő, fenntartandó értéke.