Értéktár Bizottság

Tudjon meg többet a megyénkben létrehozott értéktár bizottságról

tovább
Vas megyeiÉrtéktár

Böngéssze a megyei értéktárba bekerült értékeinket

tovább
Javaslatmegyei értéktárba

Tekintse meg, hogy hogyan jelölhet értéktárunkba új értéket

tovább
Kapcsolatlinkek

Elérhetőségeink és együttműködő partnereink

tovább

Őrségi Tökmagolaj - Hagyományos Őrségi tökmagolajütés


Az őrségi gasztronómia meghatározó elem a hagyományos eljárással készült tökmagolaj. Az így készült tökmagolaj egyre népszerűbb a fogyasztó közönség és a turisták számára is. Híre igazi márkaképző tényezővé vált az elmúlt évtizedekben.A történelmi Őrség falvaiban közel száz éves hagyományra tekint vissza az olajtök termesztése, és annak magjából a tökmagolaj sajtolása. 
A hagyományos őrségi tökmagolaj elkészítésének módja napjainkig megőrződött. Az olajtök helyben történő termesztése a helyi éghajlati és talajadottságok által meghatározva mindig szorgos munkát követelt. A majdnem minden konyhakert végében ültetett olajtök a családi gazdaságok szerves részét képezte. A tökszüretre szeptember végén, október elején került sor. A magot a szántóföldön kiszedték, majd gondosan szárogatták. A hosszú téli estéken került sor a köpesztésre, mely egyben társas alkalmakat is jelentett az asszonyok, leányok számára.A héjától megfosztott száraz magot a majd minden faluban lévő" tökmagolajütőkbe" vitték. Ott került sor a hagyományos őrségi tökmagolaj előállítására. Az első lépés a magok többszöri átdarálása volt. Ezt követte a darálék, némi vízzel és sóval való értő dagasztása, melyet fateknőkben végeztek el. A dagasztás után került sor a darálék pirítására. E munkafolyamat következménye, egy kellemes, pörköltes íz keletkezett. 
A pirított tökmagot még melegen helyezték a présbe. Az Őrség falvaiban tölgyfából készült faprést használtak, manapság a préselés és a dagasztás történhet géppel is a hagyományos pirítási eljárás megőrzése mellett. Majd következett a sajtolás, miközben az Őrség aranya kicsorgott az edénybe, s a mellékterméket az összepréselt tökmag pogácsáját kiütötték a présből. 
A pogácsát régen állati takarmányként hasznosították, a tökmagolaj élettani hatása mára pedig megkérdőjelezhetetlenné vált. Általában 1 liter tökmagolajhoz a hagyományos eljárással 2,7-3 kg tökmag szükségeltetik. Az eredeti hagyományos őrségi tökmagolajhoz nem kerül semmilyen más zsír vagy olajszármazék, az csakis a préselt tökmagolajból nyert 100%-os magolaj. Az őrségi tökmagolaj készítés hagyománya a mai napig több őrségi településen is nyomon követhető. 
Az igazi őrségi tökmagolaj ízben és hatásában is különbözik a hasonló termékektől. Ezért is kiemelten fontos a hagyományos őrségi tökmagolaj előállítását szem előtt tartó igazi értékőrzők megbecsülése, és a hagyományos eljárás megőrzése, védelme. Az őrségi tökmagolaj igazi ünnepe a rendszeresen megrendezésre kerülő Őrségi Tökfesztivál.