Értéktár Bizottság

Tudjon meg többet a megyénkben létrehozott értéktár bizottságról

tovább
Vas megyeiÉrtéktár

Böngéssze a megyei értéktárba bekerült értékeinket

tovább
Javaslatmegyei értéktárba

Tekintse meg, hogy hogyan jelölhet értéktárunkba új értéket

tovább
Kapcsolatlinkek

Elérhetőségeink és együttműködő partnereink

tovább

Rumi végállomás
A Rum-Szombathely vasútvonal egykor kiemelkedő jelentőségű közlekedési útvonal volt a megyében. A vonal mellett élők számára egy időben kiemelkedő gazdasági és életminőség javító szerepe volt. Sajnos 1974-ben váratlanul megszüntették itt a közlekedést, és rendkívül gyorsan felszámolták a vonalat. Rum önkormányzata a vasútvonal egykori végállomását emlékparkká alakította, a megmenthető épületeket és környezetüket felújítva, új kulturális, közösségi funkciót adott nekik. Ezzel funkcionálisan működő emléket állított felszámolt vasútvonalnak.1894.december 8-án nyitották meg a MÁV 18.sz. egyvágányú vasúti mellékvonalát Rum és Szombathely között, azzal a szándékkal, hogy a jelentős helyi forgalom lebonyolítása mellett, a későbbiekben tovább épülhessen a vonal Türje, Zalaszentgrót és a Balaton felé. A tervből csak a Rumig tartó szakasz épült meg, és szállította az idáig más közlekedési eszközzel beutazó embereket és a helyieket, illetve a megtermelt árut évtizedekig. 
A Rumi végállomáson épült a két mozdonyt is befogadni képes fűtőház, és a kút, ami a gőzmozdonyokat látta el vízzel.A vasútvonal hirtelen megszüntetése után a vonalhoz tartozó építmények is romlásnak indultak. Szinte az utolsó pillanatban sikerült Rum önkormányzatának megmenteni a fűtőházat. Az épület eredeti külsejének helyreállítása mellett idegenforgalmi és kulturális célokat szolgáló közösségi teret hoztak létre a fűtőházban, és környékén. Az ipari emlékhelynek is tekinthető sajátos képet mutató fűtőház környezetében kialakított emlékpark, a község híres szülötte Rumi Rajki István szobrászművész fellelhető szobrait, esetenként azok újraöntött másolatait mutatja be. A gyűjtés és a szobrok felállítása nem fejeződött be a jövő generáció számára is maradt feladat a szobrok további gyűjtésében, felállításában. A park és a fűtőház közösségi rendezvények, kiállítások, kulturális rendezvények színtere, de időnként itt jönnek össze az egykori vasútvonal melletti települések polgármesterei, a régi vasútra emlékező volt vasutasok családjai, azok gyermekei, unokái.Az emlékpark dél-keleti szegletében a vasútra emlékeztető sínpár, ütköző, váltó és a kornak megfelelő vasúti lámpából álló együttes, egy emléktáblával együtt teszi teljessé az emlékparkot, ami magánszemélyek és az önkormányzat közös produktuma.
Ez a 87-es út mellett felállított emlékmű, és az út körforgalmi kereszteződésében felállított kereszt teszi egésszé az emlék állítását, az egykor oly fontos vasútvonalnak, és a fájó döntésnek, a mindenki által olyannyira szeretett és fontosnak érzett vasútvonal megszüntetése miatti keserűségnek.