Értéktár Bizottság

Tudjon meg többet a megyénkben létrehozott értéktár bizottságról

tovább
Vas megyeiÉrtéktár

Böngéssze a megyei értéktárba bekerült értékeinket

tovább
Javaslatmegyei értéktárba

Tekintse meg, hogy hogyan jelölhet értéktárunkba új értéket

tovább
Kapcsolatlinkek

Elérhetőségeink és együttműködő partnereink

tovább

Bükfürdő

A húszas években megkezdett és 1950-től tervszerűen folytatott szénhidrogén kutatások Bük és Bő települések között 1957 őszén 1282 m mélységben nagy mennyiségű, gyógyászati célra felhasználható ásványvizet tártak fel. A kutatófúrásból a magasba törő 58 ◦C-os közel 14000 mg/l ásványi anyagot tartalmazó kincs új fejezetet nyitott Bük és környékének életében.Az igazi sikertörténet 1962. augusztus 19-én kezdődött, amikor átadták a fürdő első, részben fedett medencéjét. A hévizes fürdő medencéjének átadásával egy időben megindultak a víz gyógyhatásának tudományos igazolására és bizonyítására vonatkozó orvosi elemzések. A szakbizottság megállapította, hogy a büki víz hatásos fürdőkúra formájában mozgásszervi betegségek esetében; ivókúraként emésztőszervi; inhalációs formában pedig légúti betegségek kezelésére alkalmas termálvíz. A különleges, alkáliákat és fluoridot is tartalmazó, kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos vizet gyógyvízzé minősítették 1965-ben. Ezt követte az intenzív fürdőfejlesztés, idényjellegének megszüntetése. 1973-ban a már fedett medencével is rendelkező létesítmény „gyógyfürdővé”, 1979-ben – annak 67,5 ha-os gyorsan fejlődő környezetévek kiegészülve – kiemelt országos gyógyhellyé minősítése következett. A folyamatosan bővülő fürdő, a 80-as évekre a Nyugat-Dunántúl nemzetközi jelentőségű termálbázisává fejlődött, ahol 13 hektárnyi területen 19 db gyógy-, termál-, úszó- és gyermekmedencék szolgálták a felüdülést és gyógyulást. A fürdő fejlődésében teljesen új fejezetet nyitott a rendszerváltozás és a privatizáció. A tulajdonos megyei és helyi önkormányzatok 1993-tól zártkörű részvénytársaságot alapítottak, a mennyiségi helyett elsődlegesen a minőségi értékek növelését célzó stratégiával, amely a jövő fejlesztésének fő irányait határozta meg.

Ez az „előremenekülési” stratégia Bükfürdőt a Dunántúl és egyben Magyarország vezető, egyik legkeresettebb termál- és gyógyfürdőjévé tette. A több mint fél évszázados, folyamatosan fejlesztett fürdő gyorsan és sikeresen alkalmazkodik a változó világ igényeihez és körülményeihez. Napjainkban a gyógyfürdő 32 medencével, több mint 5200 m2 vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyókat.

A fürdők története valahogy az élet története, hiszen ezernyi szállal kötődnek az élethez, de valahol a kultúra története is. Nincs ez másképp a Bükfürdő esetében sem, hiszen töretlen fejlődése, változása az egyes időszakok szokásbeli hordozója, alakítója, eszköze a természethez illesztésnek. Ma a gyógyfürdőnek kiemelkedő egészségturisztikai szerepköre van régió, de az ország turizmusában is.